万境设计 | 家的意义-杭州六口之家丹桂花园

感谢来自 万境设计 的住宅项目案例分享:

 

私宅与商业空间最大的不同,是家的意义,因为它富含温度,一种生活的温度,是专属于业主的生活方式。

The biggest difference between private residence design and commercial space design is the meaning of home, because home is a place where we feel warm, a place where the owner presents his or her private lifestyle.

 

 

丹桂花园位于江南水乡的杭州,一个改造类私宅项目,业主是六口之家,三代同堂,主人有较高的生活品质要求。设计之初,我们从业主的生活习惯、兴趣爱好出发,了解家人的起居日常,是否经常聚会,阅读爱好,是否有收藏品,甚至对物质的态度,对美学的追求及所有的一切,以生活为原点。

Dangui Garden House is located in Hangzhou, a famous travelling city in the south of the Yangtze River. It is a transformational residence project. The owner is a family of six people, three generations. They have a high requirement of life quality. Our design started with knowing their living habits and hobbies, whether they have parties often, or they like reading, or they have collectibles. We even learnt the attitude of the owner to the material, their pursuit of aesthetic and so on. All the design ideas are based on their daily life.

 

 

在这个物欲横流的钢筋混凝土世界,人们对自然的向往越发强烈。我们的设计遵循自然的原则,并不执着于装饰与风格。在处理一楼小院的过程中,特别保留了原来院子里的石榴老树,阳光下的院子里,绿意盎然,自然带给人宁静致远的心境。

In this world of reinforced concrete, people’s desire for nature is getting stronger. Our design follows the principles of nature instead of decoration and style. When we were dealing with the small courtyard on the first floor, the old pomegranate tree in the original courtyard is well preserved. The courtyard under the sun is full of green, which brings a sense of peace.

 

 

为了最大限度的将阳光引入室内,客厅区域进行了扩大,并设计了整面的落地玻璃,同时在客厅核心区植入壁炉,而非传统式电视背景墙,一方面满足业主生活的小爱好,另一方面也解决了冬季保暖问题。

In order to conduct sunlight into the indoor space, we expanded the living room, and set a glass wall. At the same time, the fireplace is placed in the core area of the living room instead of a traditional TV background wall. On the one hand, it meets owner’s hobby. On the other hand, it also provides heating in winter.

 

 

空间和功能布局上,每个细节突出的是设计的人性化思维。为了增强入口隐私性,将原来路口处进行了改造,通过增加的石墙形成层叠视角的新入口。根据业主热爱红酒收藏的喜好,家中设计了较大的酒窖空间和茶室接待空间。在卧室和其他空间的设计上,以白打底,选用最基本的原木、涂料、石头为材料,我们没有使用过多的装饰去堆砌,而是采取舒适简洁的原则进行搭配,塑造平稳、低调、优雅的生活空间。

In the space and function layout, each design detail shows the humanized design thinking. In order to enhance the privacy of the entrance, we have transformed the original entrance, added stone walls, and formed a cascade perspective. According to the owner’s preference for red wine collection, we designed a large wine cellar and a tea room at home. In the bedroom and other space design, we use white as the main tone, and logs, paints, stones as the main materials. We did not use too much decoration to fill the space, but to adopt the principle of comfort and conciseness to match, to create a relaxing and elegant living space.

 

 

在设计师看来,空间因为人的使用与参与才会充满生机与活力,我们希望在设计之初便为空间的使用者预留更多延续性的可能。随着岁月流逝,空间也将被赋予生命与灵魂。

In the designer’s view, space is full of vitality because of the use and participation of people. We hope to reserve more continuity possibilities of space for users at the beginning of design. As the years go by, space will be endowed with life and soul.

 

完整项目信息
项目类型:私宅
项目地点:杭州
建筑面积:300平方米(含花园)
竣工时间:2018.10
设计单位:万境设计
主案设计:胡之乐
设计团队:郑洁
服务范围:全案设计
项目摄影:张锡

Type: Private house
Location: Hangzhou
Area: 300㎡
Completed: Oct.2018
Design Firm:WJ Design
Design Director: Leo Hu
Design Team: Jie Zheng
Design Scope: Overall
Photographer: Xi Zhang

内容投诉
声明:本站所有作品均由用户自行上传,版权归作者所有,本站不拥有所有权,也不承担相关法律责任。如果有侵权之处,请及时联系我们删除。

    还没有人赞赏,快来当第一个赞赏的人吧!
0 条回复
    沙发在此,你不坐一坐?
欢迎您,新朋友,感谢参与互动!欢迎您 {{author}},您在本站有{{commentsCount}}条评论
任务中心
客服中心
  • 客服QQ:320229761一键联系
  • 扫一扫关注公众号 公众号二维码
    时刻设计QQ群 时刻设计QQ群