川十设计|方圆艺境-设计事务所办公室

感谢来自 川十设计 的办公室项目案例分享:

 

本案为自家室内设计事务所的新办公室,为因应所喜好的东方人文风格,因此我们以《易经》当中,对天地生成及其运行之解读为出发点,将「天圆地方」的概念置入空间内;「天圆」意即心性上圆融通达,「地方」则是行事上严谨有度,而这也相应了中国文化所提倡的「天人合一」及「效法自然」;于是在室内和室外皆运用许多方、圆语汇结合自然绿意,让空间的禅风艺韵不言自明,于此同时嵌入对品牌的祝福寓意。

 

This is a new office of an interior design firm. Take account of the Oriental humanistic style favored by the proprietor, therefore took the interpretation about heaven and earth of the《Book of Changes》as the start point; conduct the concept of ” a dome – like firmament covering the square earth ” into the space. “Spherical heaven” implicating of unification and harmony of nature, as well as “flat earth” specify rigorous and constancy conduct, which corresponds to ” the union of the universe and human beings” and “emulate nature” of Chinese culture advocate.Thereupon, employ many square and round elements indoor and outdoor. In addition the natural greeneries make the space full of Zen style charm, at the same time manifest the blessing implication to the brand.

 

 

该案场的空间配置有:接待大厅、茶水间、主管办公室、员工办公区、配材台、会议室、后花园等。刚进场施工时,楼栋比毛胚屋还要原始,仅有建筑物本体,且考虑营业因素,施工期非常短,整个过程如同跟时间竞赛;于是我们也思考如何从里到外诠释这个环境,同时兼顾场域需求及喜好,因而在室内动线规划上一气呵成,并划设了前庭后院使户外相呼应,让办公、生活与自然融为一体,创造一个舒适而生、井然有序的视域氛围及工作情境。

 

The configurations of the space include the reception hall, pantry, and executive office, the staff working area, distribution table, conference room and the backyard.Due to the pristine unfinished building and extremely short construction period, the consummate process seems to race against time.The designer deeply pondered of how to adequately hand out the internal and external environment, at meantime both take the demands and taste into account is a tough challenge of designing.Skillfully planned the uninterrupted interior flows and set up the front yard and back garden to echo each other.Let the office hours, daily life and nature be integrated, thence create comfy ambience and well-regulated working circumstance.

 

 

空间中虽以东方禅韵为基底,却运用现代西方手法呈现,除了材质选配上采纯粹基底,不加以缀饰,色彩调配上亦为低明度,大量嵌入许多圆弧元素,及绿意植栽的点缀,使办公氛围宁静而舒朗。而为满足爱好养鱼及亲近自然的想望,我们大面积地引进户外光源,并规划前庭后院,使团队能在工作中享受生活,在生活中激发灵感,美感和创想在空间各角落蔓延丛生。

 

Though the space is based on the Eastern Zen style, yet instituted with modern Western techniques.Purely adopt natural materials for infrastructures, no excessive decoration.The tinge allocation of low brightness, embedded a lot of arc elements and the embellishment of green plantings bring about the tranquil and cozy office ambience.For satisfying the desire for the proprietor who is fond of fish farming and nigh to nature, introduce great area of outdoor sunlight, farther construct the front and back yards so that the team members can stimulate the inspiration and enjoy life while working. Spread the ubiquitous aesthetic sensation and innovative cogitation at each corner of the space.

 

 

∇ 平面图 floor plan

完整项目信息
项目名称:方圆艺境 Meditation Heaven
项目地点:中国·台湾新竹市
项目面积:248平方米
项目预算:157W人民币
设计公司:川十室内设计有限公司(https://www.chuanshidesign.com/)
设计主创:彭星玮
完工时间:2019
主要材料:石材 镀钛 铁件 绷布 进口瓷砖 木皮
联系邮箱:chuanshishepo@gmail.com
摄影师:利德凯国际LDK Photography Studio (http://ldk.com.tw/)

 

内容投诉
声明:本站所有作品均由用户自行上传,版权归作者所有,本站不拥有所有权,也不承担相关法律责任。如果有侵权之处,请及时联系我们删除。

    还没有人赞赏,快来当第一个赞赏的人吧!
0 条回复
    沙发在此,你不坐一坐?
欢迎您,新朋友,感谢参与互动!欢迎您 {{author}},您在本站有{{commentsCount}}条评论
任务中心
客服中心
  • 客服QQ:320229761一键联系
  • 扫一扫关注公众号 公众号二维码
    时刻设计QQ群 时刻设计QQ群