昱景设计 | 北京广安门越都荟立面改造

感谢来自 COLORFULL 昱景设计 的建筑改造项目案例分享:

 

本项目是对北京广安门地区,达官营地铁站出口的中国新纪元办公楼裙房的更新设计。该裙房原为华联商厦。随着城市及互联网的发展进程,伴随人们审美要求的提高,建设方决定更新建筑立面和室内业态。

This is a renovation project about the podium of New Era of China which is a high-rise office building. It is located near Daguanying metro station, in Guang’an District, Beijing. The podium was used as Hualian Department Store. However, due to the rapid development of contemporary society, project party decided to renew the façade and interior space.

 

 

建筑裙房为三层,在九十年代设计之初呈现的是比较特色的曲线形态。裙房上方有高低两栋办公主楼。年代更迭,随意搭建和无序的广告位遮蔽了建筑的沿街立面,削弱了建筑本体的存在感。建设方希望更新后的建筑外立面效果整体并突出。

The podium consists of three floors. It was designed with characteristic curved shape in 1990s. There are two office buildings with different height above the podium. As the street got developed, messy billboards covered the façade, which hid the building backward. In that case, the renewed façade is expected to be more integrated and outstanding.

 

 

原有的曲线造型比较单一无变化,水平向造型让建筑过于平稳,立面气质与商业的定位不契合。我们希望在原有曲线造型的条件下,增加具有韵律感、令立面更整体的、又能体现一些建筑细节的新的表皮。
第二,考虑到减小建筑更新设计的能耗和使用过程中的节能,原建筑外墙的石材幕墙系统是需要保留的。所以新的表皮增加的新荷载要相对较小。第三,建筑后期运营在二三楼的位置可能会置入类似展厅或者联合办公的业态,这和原有的商业业态不同。所以新的表皮还需要满足有良好的采光和通风。

The original curved form was simplex and architectural façade did not match with the commercial image. Consequently, we try to make the new façade more dynamic and show more details in the condition of its original form.
Secondly, existing stone-made curtain wall is kept considering construction energy consumption. Hence, the new added façade should be relatively light. Last but not least, exhibition or co-working space might be put in 2nd and 3rd floor. Due to different functions from the original ones, better daylighting and ventilation should be considered.

 

 

综合以上三点,经过对几种表皮形式的研究,我们决定使用竖向空心铝管百叶包裹原有建筑立面。竖向百叶在原有曲面的造型上增加了细节,通过铝管在管径和位置上的变化,使百叶有了疏密的变化,并且图形呈现了上扬的节奏趋势。根据楼层窗洞间距设置的不同标高的横向层板,增加了立面的变化。这也是根据铝管模数,让设计更具可实施性的细部考虑。也为建筑照明灯具的安装预留了位置与空间。

Taking all the above three points into account, we decided to use hollow aluminum tube louver to vertically cover the existing façade. The louvers give more details combined with original curved shape. What’s more, variation in tube density appears due to changes in diameter and location, which creating an uptrend in rhythm. Horizontally, according to distance between window openings, diaphragms in various heights are added for a more dynamic façade. To ensure the practice, the design is decided based on the modular size of aluminum tubes. It also reserves space for architectural lighting equipment.

 

 

新表皮完成后,立面照明的做法就很自然的形成了,就是强化铝管百叶的效果。我们采用了洗亮百叶后的背景墙,让百叶呈现剪影效果的做法。类似安藤忠雄在保利大剧院上采用的照明手法,让建筑通体亮起来。

Since the new façade is finished, lighting strategy of the curtain wall appears —- strengthening the effect of aluminum tubes, lightening through the whole architecture. To better present the shadow of louver, we light up the background wall behind the louver, which is similar with the lighting system in Baoli Theatre designed by Tadao Ando.

 

 

具体做法是将洗墙灯安装在铝制层板的位置,百叶和墙体之间预留了合适的紧凑间距,让照明比较均匀的照亮墙面。这样就把前面有节奏变化的百叶效果很好地体现出来了。

The way is to firstly install wall washer lights in the position of diaphragms and at the same time, leave proper distance between the wall and louvre, which encourages evenly lighting on the wall. In that case, a more dynamic louvre curtain wall would appear.

 

 

夜幕降临,照明打开,建筑的体量感减轻了,它就像一个新材料的灯笼吸引人们前去汇集。随着脚步的移动,建筑立面上的百叶也似乎在跟随光影晃动。给周边略显沉闷的街区带了一丝时代的活力。

When night falls, turn on the light. The building is light as a new-material-made lantern, attracting people to come closer. As getting close, louvre on the curtain wall seems to be dancing with its shadow. Architectural vitality in this age is brought to this simplex community.

 

 

∇ 概念图Concept map

 

∇ 立面图 Elevations

 

∇ 剖面图 Sections

 

完整项目信息
项目名称:越都荟
项目地址:北京市西城区广安门外大街180号
设计方:COLORFULL 昱景设计
建筑面积:12,000㎡
公司网站:http://www.colorfull-design.com/
联系邮箱:cf@colorfull-design.com
项目设计 & 完成年份:2019
主创及设计团队:赵宗阳、小野良介、张颢、钱杨婷、李立群、安部井喬
摄影版权:直译建筑摄影
客户:北京华联商业管理有限公司
材料:铝圆管、铝板

Project name:Inspace
Project location:180 Guang’an Menwai Street, Xicheng District, Beijing
Design:COLORFULL YUJING DESIGN
Gross Built Area (square meters):12,000㎡
Website:http://www.colorfull-design.com/
Contact e-mail:cf@colorfull-design.com
Design year & Completion Year:2019
Leader designer & Team:Sunny Zhao、Ryo Ono、Hao Zhang 、Dodo Qian、 Lily、Takashi Abei
Photo credits:ArchiTranslator
Clients:Beijing Hualian Business Management Co., Ltd
Brands / Products used in the project:Aluminum round tube、Aluminum plate

 

内容投诉
声明:本站所有作品均由用户自行上传,仅供学习研究之用,请于下载后24小时内删除。版权归作者所有,本站不拥有所有权,也不承担相关法律责任。如果有侵权之处,请及时联系我们删除。

    还没有人赞赏,快来当第一个赞赏的人吧!
0 条回复 A 作者 M 管理员
    所有的伟大,都源于一个勇敢的开始!
欢迎您,新朋友,感谢参与互动!欢迎您 {{author}},您在本站有{{commentsCount}}条评论
任务中心
客服中心
  • 客服QQ:320229761一键联系
  • 扫一扫关注公众号 公众号二维码
    时刻设计QQ群 时刻设计QQ群