aoe-事建组 | 重庆山晓示范区售楼处

感谢来自 aoe | 事建组 的售楼处空间项目案例分享:

 

重庆,一半城市一半山,千里广木千里行,是一片诗意的土地,本项目就位于重庆南山。南山位于重庆长江南岸,有着丰富的旅游资源包括自然风景,人文景观以及特色美食。近年来,南山陆续出现了有文化内涵的商业建筑如书店,民宿等。这些建筑设计简洁,造型鲜明,也使得南山逐渐变成了一个文艺清新,古韵雅致,隐秘内敛的代名词,其意境正与陶渊明的诗相契合。

Chongqing is a poetic land with half of the city, half of the mountain and trees covers thousands miles. The project is located in Nanshan, Chongqing. Nanshan located on the south bank of the Yangtze River in Chongqing which has a wealth of tourism resources including natural scenery, cultural landscape and specialties. In recent years, Nanshan has successively appeared some commercial buildings with cultural connotations such as bookstores and homestays. These buildings are simple in design and distinctive in shape, which has made Nanshan gradually become a synonym for elegant and introverted. And its artistic conception is correspond to Tao ‘s poetry.

 

结庐在人境,而无车马喧。
问君何能尔?心远地自偏。
采菊东篱下,悠然见南山。
山气日夕佳,飞鸟相与还。

——陶渊明

In people’s haunt I built my cot;
Of wheel’s and hoof’s noise I hear not.
How can it leave on me no trace?
Secluded heart makes secluded place.
I pick fence-side asters at will;
Carefree I see the southern hill.
The mountain air’s fresh day and night;
Together birds go home in flight.
What revelation at this view?
Words fail me if I try to tell you.
——Yuanming Tao

 

 

“迳抱幽山, 居然城市间,于出世与入世之间,与自然坦然相对,追求诗意宁静,返璞归真。”这是多少处于都市繁杂之中人的奢望。由此,我们提炼南山传统的建筑文化与自然山水作为基调,并运用现代的技术语言和艺术创作手法将其转化为我们的建筑语言,使来访者体验“心境归隐”的意境。

Therefore, we refine the traditional architectural culture and natural landscape of Nanshan as the main tempo, and use modern technical language and artistic creation techniques to transform it into our architectural language, so that visitors can experience the artistic conception of “ hidden in the nature”.

 

 

整个示范区主要分两部分,售楼处与商业部分。售楼处体量小巧而精致,天然去雕饰,隐于自然,从而突显“隐居”的理念。其外立面采用冲孔板作为百叶起到遮阳的作用,而其形态的灵感来源于南山的云雾。冲孔叶漂浮于幕墙四周,端部绵延相连,似一幅长卷轴山水画,其起伏变化呈现了南山延绵的云与雾的形态。雾状渐变的玻璃幕墙与节能环保的冲孔百叶相辅相成,整个建筑仿佛飘在云端。同时幕墙还装有定时喷雾装置,每天会在固定时间制造雾气萦绕整个建筑,让这种自然的介质成为建筑的另一层立面,营造南山仙境,也使售楼处不单单是一个建筑,更是一个文化事件。

The entire project has two parts, the sales office and the commercial part. The sales office has small scale but exquisite and delicate. It is naturally engraved and hidden in nature, thus highlighting the concept of “seclusion”. The facade uses the perforated plate as the louver to protect the sunshine, and the shape of louver is inspired by the cloud of Nanshan. The perforated leaves float around the curtain wall. It resembles a long scroll landscape painting, and its changes show the shape of the clouds and fog that stretches in the Nanshan. The glass curtain walls with gradual mist and perforated louvers are integrated so that the whole building seems floating in the clouds. At the same time, there are spraying device will create fog around the building everyday. It makes the natural fog become another layer facade for the building, creating a wonderland of Nanshan. The building is not only an architecture but a cultural event.

 

 

商业部分的建筑,我们研究了山地建筑的特点与规模,摒弃了大体量与大尺度营造的“气魄代文艺生活需求,营造更多人与人,人与自然之间的对话场景。宜人的尺度使人仿佛置身自然,行于小巷,从而停留于其中变成了一种返璞归真、悠闲且独一无二的享受。建筑立面颜色的选择来源于传统民居,光洒在纯净的”白盒子“上形成的光影效果给观者纯粹的视觉享受,与自然环境浑然一体屹立于天地且消隐于万物之中。

For the commercial architecture, we did research on the characteristics and scale of the mountain building and abandoned the majestic created by the large volume and the large scale. We combined the living space of the local residents through the appropriate scale and open and relaxed corridor space, neighboring habits, modern literary and artistic life needs to create more dialogues between people and people, between people and nature. The pleasant scale makes people feel as if they are in nature and walk in the alleys, thus staying in it becomes a kind of returning to the original, leisurely and unique enjoyment. The choice of building facade color comes from traditional dwellings and blends in with the natural environment. The choice of the color of the building facade comes from the traditional dwellings. The light and shadow effect formed by the light on the pure “white box” gives the viewer a pure visual enjoyment. It stands in harmony with the natural environment and disappears into everything.

 

 

∇ 平面图 Layout Plan

∇ 立面图 Elevation

∇ 总图 Master Layout Plan 

 

∇ 概念草图 Sketch

∇ 概念草图 Sketch

∇ 概念草图 Sketch

∇ 概念草图 Sketch

∇ 概念草图 Sketch

∇ 概念草图 Sketch

∇ 概念草图 Sketch

 

∇ 概念草图 Sketch

 

∇ 概念草图 Sketch

∇ 概念草图 Sketch

∇ 概念草图 Sketch

∇ 冲空铝板墙身详图 Detailed drawing of hollow aluminum plate wall body

 

完整项目信息
项目名称: 重庆山晓示范区售楼处
项目类型:建筑
项目地点:重庆
设计单位:aoe | 事建组
事务所网站: www.aoe-china.com
主创建筑师: 温群
设计团队完整名单:温群、刘晨、李鹏勇 、牛卓君、杨开琦
业主:联发&融创
建成状态:建成    
设计时间(起迄年月):2018.05
建设时间(起迄年月):2019.09
建筑面积(平方米):1026㎡
施工图:重庆长夏安基建筑设计有限公司
结构:重庆长夏安基建筑设计有限公司
景观:重庆纬图景观设计有限公司
室内:重庆默存室内装饰设计咨询有限公司
摄影师:黄礼刚
投稿方联系邮箱:[email protected]

 

内容投诉
声明:本站所有作品均由用户自行上传,仅供学习研究之用,请于下载后24小时内删除。版权归作者所有,本站不拥有所有权,也不承担相关法律责任。如果有侵权之处,请及时联系我们删除。

    还没有人赞赏,快来当第一个赞赏的人吧!
0 条回复
    沙发在此,你不坐一坐?
欢迎您,新朋友,感谢参与互动!欢迎您 {{author}},您在本站有{{commentsCount}}条评论
任务中心
客服中心
  • 客服QQ:320229761一键联系
  • 扫一扫关注公众号 公众号二维码
    时刻设计QQ群 时刻设计QQ群