林经锐:光之隧道—浙江丽水办公总部设计

  该项目场地位于浙江丽水,顶层办公楼室内面积约2300平方米,是一个集合商务办公及接待会所的空间改造设计。业主希望能够将当地的历史牌楼放置于空间的中心作为对传统文脉的尊重,同时展示出作为现代科技公司不忘传统,继往开来,培兰植桂的公司文化。由此,主体中庭空间的设计也环绕着此历史牌楼延伸展开。

The space is located in Lishui, Zhejiang, the interior area of whose top office building is about 2300 square meters. It belongs to a space design collected business office and reception hall. The owners hope to set the local history archway in the center of the space as a manifestation of corporate culture, while showing the respect of the owners on the traditional context as a modern technology company. The starting point of design is also around the history archway to extend design.

 

  如何处理新与旧的关系成为问题的关键,在办公空间的中心设置采光中庭,引入自然光线;而历史牌楼将成为这个全新空间中最重要的展览装置,在这里新与旧,传统与未来形成了充满张力的对话关系。

The key question is how to deal with the relationship between new and old. Lighting atrium is set in the center of office space, and the history archway becomes the most important exhibition device in this atrium space. Through the twisted shutter awning, the dappled natural light creates a sense of time tunnel, wrapped in old building, as if it were connecting the past and now. Here, new and old, tradition and future forms a subtle dialogue, combining the modernity of technology companies, it also enhances the value of traditional culture.

 

  中庭的空间架构设计呼应了传统中式庭院精髓,以中心过道-天井-廊道灰空间为序列,层层递进;并利用引景、框景、映景的空间手法来塑造,达到丰富景观层次与视觉体验。

The design of atrium space retains the essence of traditional Chinese space – Patio – Courtyard – Corridor space, which takes the tactics of bringing scene, framing views, reflecting scene, to shape the atrium space, so as to rich landscape level and visual experience.

林经锐:光之隧道—浙江丽水办公总部设计 办公 第8张

 

  中庭采光部分为加建部分,在古牌楼高度限定的情况下,为了有效的减少新增体量和避免外观上景观的阻碍,采用较为自由的空间包裹形态,由三角形向四边形变化的扭转体量,也因扭转的形体带动了空间的流动性与律动感。自然光透过百叶天幕洒下的斑驳光影与富有科技感的现代室内空间包裹着老牌楼,连接了过去与现在,有如时光隧道。

Atrium lighting part belongs to additional building section. In the case of allowed ancient archway height, it adopted transparent twisted shutter awning, while providing a parcel space for the archway, it reduces the volume effectively to avoid the obstacles of the landscape in appearance. Besides, because the twisted body drives the flow of space, the light from outside seems rhythmic through the louver with the change of sunny angle.

林经锐:光之隧道—浙江丽水办公总部设计 办公 第8张

林经锐:光之隧道—浙江丽水办公总部设计 办公 第8张

林经锐:光之隧道—浙江丽水办公总部设计 办公 第11张

林经锐:光之隧道—浙江丽水办公总部设计 办公 第11张

  或许关注传统运用传统有很多方式,在这个项目里我们提出了自己的答卷,另一种可能性;在空间营造的手法上师法的是东方建筑造园传统,在面对具体问题时又能不拘泥于传统表达,也可以是和而不同的彼此存在。

There are many ways to focus on tradition. In this project we have found the possibility.The method used to create space is based on the tradition of Oriental architectural gardening. Faced with specific problems, it can also be independent of traditional expressions, and can be different and inclusive.

林经锐:光之隧道—浙江丽水办公总部设计 办公 第11张

林经锐:光之隧道—浙江丽水办公总部设计 办公 第11张

作品名称:光之隧道—浙江丽水办公总部设计

建筑设计单位:寻常设计Usual Studio

室内设计单位:寻常设计Usual Studio

主创设计师:林经锐

设计团队:温馨, 沈佳骏,王坤辉

项目地点:中国,浙江丽水

建筑面积:2300㎡

项目时间:2018

摄影师:Tim Wu

Project Name: Light Tunnel

Architecture Design:Usual Studio

Interior Design:Usual Studio

Chief Designer:Lin Jingrui

Design Team:Shen Jiajun,Wen Hsin,Wang Kunhui

Location:Lishui,China

Area:2300sqm

Project Year:2018

Photographer:Tim Wu

 

 

本文内容来源于:设计腕儿


版权声明:本文内容由用户自行发布上传或投稿由时刻设计网代为发布,版权归原作者所有,时刻设计网不拥有其著作权,亦不承担相应法律责任。如果您发现本站中有涉嫌抄袭或侵权的内容,请点此提交工单进行举报,一经查实,本站将立刻删除涉嫌侵权内容。

给TA买糖
共{{data.count}}人
人已赞赏
办公

北京乐平公益基金会办公室设计

2018-11-24 17:56:02

办公

西班牙OAV黑白灰色调极简主义办公室设计

2018-11-25 11:42:01

0 条回复 A文章作者 M管理员
    暂无讨论,说说你的看法吧
个人中心
购物车
优惠劵
今日签到
有新私信 私信列表
搜索