老屋新生之台湾转角60‘s

这是一幢承载了台湾旧时代美感及灵魂的老屋新生案,伫立在幽静社区内的转角。我们尽力的保留了令人眷恋的

斑驳老磁砖、磨石子及铁花窗,这些都标志着这座建筑所经历的时代。

This is a renewal project bearing the aesthetics of the old Taiwanese era, in the form of a corner building in a quiet community. We did our best in preserving the old tiles, fine stone finishing and window grille that have marked the era this building has been through.

 

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第1张

 

身为老师的屋主满载着教学热情及对老屋的喜爱,希望创造一个学生们课后也能学习实验的空间,因此我们提出了将其重整为既可进行实验教学,又可以结合自身喜好、增进邻里交流的假日咖啡厅,同时也是平日和家人一同居住的复合式住宅,空间能在不同使用模式下自由转换。

The owner, a teacher with enthusiasm on education and love of old buildings, hopes to create a learning environment for students, so we proposed a renewal idea that bestows experimental opportunities for students, as well as becoming a café space for cultivating neighborhood interaction.

 

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第2张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第3张

 

期待创造一个家同时交织着孩子们进行科学实验、午后的咖啡香及社区居民聊天笑声的画面。从房屋本身的特性出发,留住现代化都会中已渐渐消失、属于台湾在地的建筑美学。

We envisaged a home that houses a lab space for kids to conduct scientific experiments, a gathering place for neighbors over coffee.From the viewpoint of the dwelling characteristics, this design seeks to capture the local architectural aesthetics and the good old corridor social fabric in the old buildings, which are too often on the demise in the contemporary urban environment.

 

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第4张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第5张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第6张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第7张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第8张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第9张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第10张

 

整体环境需要解决自然光照和通风条件差的问题。因此,我们通过使用玻璃瓦、格栅等材料,以及敲掉一半的楼板,创造了一个loft式的挑高空间,使底层空间变得明亮。此外,我们还种植一棵横穿地面和一楼的大型雨林型树木,周围是开放式规划空间和镶有格栅的小型天行道,我们成功地矫正了亚热带气候通常对城市室内空间造成的不良影响。

The overall environment needs to tackle the issues of poor natural illumination and ventilation. So by using materials such as glass tiles and grille, etc., as well as opening up flooring slab, we created double-height ceiling that allows the ground-floor space to become well-lit. Furthermore, by planting a large rainforest-type tree traversing the ground and the first floors, surrounding by open-planning spaces and a mini sky-walk cladded in grille, we successfully rectified the usual ill effect of sub-tropical climate normally would have on urban interior spaces.

 

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第11张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第12张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第13张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第14张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第15张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第16张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第17张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第18张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第19张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第20张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第21张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第22张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第23张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第24张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第25张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第26张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第27张

老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第28张

▼首层平面图
老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第29张

▼二层平面图
老屋新生之台湾转角60‘s 住宅 第30张

完整项目信息
项目名称:转角60‘s
项目位置:中国台湾彰化县彰化市中正路
项目类型:改造空间/商住两用
项目面积:178平方米
设计公司:合风苍飞设计 + 张育睿建筑师事务所
主创设计:张育睿
摄影:Hey!Cheese

本文内容来源于:Loft中国


版权声明:本文内容由用户自行发布上传或投稿由时刻设计网代为发布,版权归原作者所有,时刻设计网不拥有其著作权,亦不承担相应法律责任。如果您发现本站中有涉嫌抄袭或侵权的内容,请点此提交工单进行举报,一经查实,本站将立刻删除涉嫌侵权内容。

给TA买糖
共{{data.count}}人
人已赞赏
住宅

Gachot Studios | 精致优雅的美学载体

2018-12-4 14:39:16

住宅

墨尔本:修建一栋小屋,创造一个优雅精致的空间

2018-12-5 15:37:20

0 条回复 A文章作者 M管理员
    暂无讨论,说说你的看法吧
个人中心
购物车
优惠劵
今日签到
有新私信 私信列表
搜索